//EbTiS@M//: Tuna segera goreng special

Entry About Shout Friends Follow D'Board



  • 안녕하세요,السلام عليكم and こんにちは!! meh ah terjah my blog^^,jange duk sege2 lah deh? xyoh wak malu..xpo sayo xmaroh eh! >.<


  • Thailand
  • Exam Oh Exam
  • Perpisahan InI
  • KYUHYUN first Mini Album AT GWANGHWAMUN
  • Giveaway Harry Potter Postcards from Germany!!
  • Fantastic Giveaway by FR
  • Segmen Tingkatkan Trafik Blog by Irsyahealthyhouse...
  • Nothing to says -_-
  • pmr result will come out~!! i'll take it tomorrow
  • nok g jale nge pupu
  • Tue Rumoh^^

    저에게 연락

    감사합니다
    18:46 | 0 Cloud(s)
    Tuna segera goreng special

    Masakan Gaya budak Lepasan SPM


    Assalamualaikum korang! im back...
    guess what? SPM dah tamat dah,tunggu amk result jer taun depan and it absolutely made me scared >.<

    so.sepanjng cuti yg terbaki ni, sy cube utk cipta resepi sendiri!
    sy try cari kt internet,xjumpe. thats why lah sy buat my own haahaaha
    hope dapat bantu korang hohohohoho






    saya guna tuna jenis tu =D


    Bahan :

    $ 5 ulas bawang putih *dipotong halus
    $ 2 ulas bawang merah *dipotong halus
    $ lada hitam
    $ garam *secukup rase
    $ asam limau *secukup rase
    $ 3 tin Tuna segera

    Topping :

    $ 2 ulas bawang merah *dicincang
    $ 1 Lada merah saiz besar *dipotong serong
    $ 1 ulas bawang putih *dicincang
    $ tomato dicincang (bahso klatey gak,petok2 gtulah)


    cara :

    1. panaskan minyak masak ( guna minyak jagung lbh berkhasiat sbb kiter nk gune bnyk minyak)

    2. masukkan bawng putih,bile dh perang sikit masukkan lada hitam  dan masukkan 3 tin tuna segera dan hancurkan sedikit (jangn hancur sngt derr,berpade pade lah)

    3. masukkan lada hitam lagi, then masukkan garam,bawang merah  dan asam limau secukup rase

    4. for topping dier, potong semua bahan topping dan tabur jer kt atas tuna yg dh digoreng td

    5. ready to eat! =)



    saya guna lada besar hijau pasal nk habiskan bende tuh...
    klu korang xsuka bawang merah or bawang putih sokey,sy buat tu sbb mama saya suke makan bawang merah mentah2 hehehehe


    cara makan? :

    - makan dengan roti
    - wak nyicoh pon takpo gok
    -makan jer camgitu 


    so,camtulah resepi buatan sendiri yg pertama hahaahha
    hope dapat membantu korang semua =D

    ...thanks sbb sudi baca...


    0 Comments:


    Post a Comment